Foto: Janerik Henriksson/TT

Marinbiolog: Svårt att se vilka alger som är giftiga

Uppdaterad
Publicerad

Värmen gör att många passar på att bada. Men de varmare temperaturerna innebär även att de giftiga blågröna algerna brer ut sig i Östersjön. Enligt marinbiologen Rita Jönsson kan de vara svåra att känna igen.

– Det är lite komplicerat att se om algerna är giftiga eller inte för det finns lite olika arter och de kan även vara olika giftiga. Men är det en gröngul eller blågul sörja med lite trådar då ska man försöka undvika att bada, säger Rita Jönsson, marinbiolog på länsstyrelsen i Kalmar.

Rita Jönsson är Marinbiolog på länsstyrelsen i Kalmar. Foto: Tindra Englund

Enligt henne såg det under måndagen ut att bli riktigt mycket algblomning den närmaste tiden. Men tack vare tisdagens blåst ser prognosen nu något bättre ut.

– Enligt SMI:s satellitbilder så är det ju algblomningar över stora delar av Östersjön och det påverkar hela kusten. Men hur det blir beror på hur vindarna blåser de närmaste dagarna, säger Rita Jönsson.

På en satellitbild över Östersjön från måndagen den 16 juli ser man tydligt de blågröna stråken. Foto: Nasa Worldview

Utsöndrar ett gift

De alger som kan vara farliga är de som kallas för de blågröna alger eller cyanobakterier. I samband med algblomningen utsöndrar de ett gift som kan ge upphov till hudirritationer och ögonbesvär, men kan även påverka andning och lever.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör man därför låta bli att bada i vatten med kraftig algblomning. Detta gäller både människor och djur, då hundar tidigare har avlidit efter att ha badat i blommande alger.

Men enligt Rita Jönsson behöver man inte släppa tanken på ett svalkande dopp helt.

– Man kan söka sig till en vacker insjö eller se till att hitta en strand där det inte är algblomning, säger hon.

Här kan du följa SMHI:s dagliga uppdateringar på algblomningen.

Giftig algblomning

* Algblomning förekommer i alla sorters vatten – till havs, kring kusten och i vattendrag såväl i Sverige som utomlands.

* De vanligaste i Sverige är blågröna alger, så kallade cyanobakterier.

* Blomningen kan ske vid vattentemperaturer 15-23 grader och är vanligast i perioden juli till september.

* Det finns åtminstone åtta olika typer av blågröna alger i Sverige och de toxiner som blågröna alger kan bilda kan påverka nervimpulserna till andningen, levern och tarmen.

* Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men man ska undvika att svälja något vatten och det är bra om man duschar efteråt.

* De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om man uppvisar något av symptomen bör man ta kontakt med en läkare.

* Alggifterna förstörs inte av kokning, så tänk på att inte koka tillexempel potatis i vatten med algblomning.

Källa SMHI och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.