Marit Bergman besökte Växjö Kulturskola Foto: SVT

Marit Bergman vill inspirera fler att skapa musik

Uppdaterad
Publicerad

Låtskrivaren och artisten Marit Bergman besökte Växjö Kulturskola för att inspirera lärare och elever till att skapa musik.

Redan när den svenska popsångaren Marit Bergman var elva år skrev hon sin första låt.

– Jag minns att det var väldigt meditativt att skriva låtar. Jag tänkte inte så mycket på att jag gjorde det, jag satt vid pianot hemma och bara spelade och ibland blev det låtar av det också, säger Marit Bergman.

På onsdagen fanns hon på plats på Kulturskolan för att hålla en låtskrivarworkshop för elever och pedagoger.

– Det gäller att ta det första steget och inte tro att det handlar om att det bara är till för vissa genier som skapar magi. Alla kan faktisk skriva en låt, säger Marit Bergman.

Öka mångfalden

Workshopen är en del av ett nytt utbildnings- och inspirationspaket för Sveriges kulturskolor som har tagits fram av Kulturskolerådet och Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP).

Syftet är att tillsammans med pedagoger och elever ta fram verktyg för att skapa musik.

– Det går väldigt bra för svenska artister och låtskrivare som toppar listorna i världen. Vi vill kratta manegen för att det kan vara så i framtiden också, säger SKAP:s projektledare Magnus Funemyr som skrivit flera låtar som toppat listorna i Japan.

För att få flera att skriva låtar är målet även att öka mångfalden.

– Att öka mångfalden på alla plan kommer gagna musiken i framtiden. Framför allt vill vi få fler tjejer och människor med invandrarbakgrund att skapa musik, säger Magnus Funemyr.

Intresset har ökat

Sångläraren Marie Brisvall var en av dem som lyssnade och deltog i övningarna. Hon ser att intresset har ökat bland eleverna att skriva låtar.

– Jag har några elever som redan håller på att skriva låtar och det smittar av sig, säger Marie Brisvall.

Hur tror du tipsen från Marit kan inspirera dig som lärare?

– Att våga komma igång, att det inte måste vara så perfekt första gången utan att man vågar prova på lite, säger Marie Brisvall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer