Abdulsatar Alrahal, tolken (i bakgrunden) Said Saade och Kadled Kalaf. Foto: C. Emenius/SVT

Här får nyanlända pappor prata om papparollen

Publicerad

Just nu pågår ett projekt i hela Kronoberg där pappor träffas för att utveckla sin fadersroll i sitt nya hemland. I Markaryd möts ett tiotal män från Syrien och intresset är stort.

Deltagarna träffas fem gånger tillsammans med en manlig samtalsledare och tolk. Utöver papparollen diskuterar de lagar och vilka rättigheter och skyldigheter som en svensk medborgare behöver kunna. Och de pratar också om normer och värderingar.  

Abdulsatar Alrahal har tre barn och har varit i Sverige i tre år.  

Markaryd

–  Vad gäller barnuppfostran var situationen i Syrien annorlunda. Som man har man inte tid att uppfostra barnen och hustrun får bära största delen. Vad gäller här i Sverige, så känns det annorlunda för nu har jag tid. Jag kan sitta med barnen och lära dem saker precis som deras mor. Vi delar på tiden, säger Abdulsatar Alrahal.  

Ser skillnader på rollen

Khaled Zain kom till Sverige bara för ett halvår sedan och har tre tonårsbarn. Han kan se skillnader på pappans roll i Sverige jämfört med i Syrien. 

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet