I klippet ovan kan du följa Anders Buenes försök att få fler att välja polisyrket. Foto: Kajsa Oskarsson/SVT

Här ska personligt möte med en polis locka fler till kåren

Uppdaterad
Publicerad

I höstas stod var femte plats tom på landets polisutbildningar. Något måste göras för att locka fler till kåren, och kommunpolisen Anders Buene i Markaryd har tagit saken i egna händer. Nu bjuder han in till en ”walk and talk” – där munkar, kaffe och kokta ägg ingår.

– Vi har problem med att nå ut till folk under pandemin, så detta blev ett nytt grepp, säger Markaryds kommunpolis Anders Buene.

En ”walk and talk” innebär att personer som är nyfikna på polisyrket kan boka in en promenad och fika med en verksam polis. Hittills har Markarydspolisen fått fem förfrågningar.

Jonna Svensson vill bli polis. Se mötet mellan henne och Anders Buene i klippet ovan.

– Det är kvalitativt för folk som är intresserade av polisyrket att få ett personligt samtal med en polis, säger Anders Buene.

Munkar, kaffe och ägg ingår

Premiärpromenaden gick till Jonna Svensson i Strömsnäsbruk.

– Jag såg det på facebook. Nu har vi pratat om hur utbildningen såg ut för femton år sedan, och hur ens livssituation kan se ut, säger Jonna Svensson.

Efter promenaden längs med gatorna i Strömsnäsbruk dukar Anders Buene upp munkar och kaffe.

Ett sätt att fylla platserna

Anders Buenes förhoppning med konceptet är att kunna svara på djupare frågor, som hur polisyrket och familjelivet går att kombinera, och hur det är att bevaka sin egen hemort. Själv är han fembarnspappa och har hunnit med ett flertal roller inom poliskåren i Kronoberg.

– Vi tror att det finns som många som inte vågar ta steget, och det är ofta för att man har en familjesituation som inte tillåter det, säger han.

Rekryteringsidén kommer från polisen i Västmanland, och flera andra lokala polisstationer har redan hakat på.

– Givetvis är det beklagligt att det är så stora luckor på utbildningarna, och detta är ett sätt att göra något åt det, säger Anders Buene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.