Finalen av Årets kock har pågått i två dagar i Annexet i Stockholm. På torsdagen blev de totalt åtta finalisterna till fyra kvarvarande. I dag tävlade Martin Moses, verksam på SK Mat & Människor i Göteborg, mot kockarna Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern – och tog hem segern.
– Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat idag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa, säger Marin Moses.
Bedömdes hur de öppnade ostron
Den sista finaldagen har bestått av flera moment för kockarna. De har bland annat fått i uppgift att servera juryn tolv stycken kalla ostron i sina skal med tillbehör som de själva fått utforma utifrån ett antal råvaror.
Kockfinalisterna har även fått servera en rätt med potatis som huvudråvara tillsammans med vaktel, och har blivit bedömda i hur de öppnat ostron.
Som pris får Martin Moses Gastronomiska Akademiens mejerimedalj och 250 000 kronor.