Martin Wernersson renoverade sin gamla bil. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Veteranbil från 1963 blev unik elbil

Publicerad

Den var först tänkt att användas som reservdelsbil i ett annat renoveringsprojekt men Martin Wernersson från Torsås tänkte om och byggde istället en helt unik elbil.

Om bilar kunde tala så hade nog Martin Wernerssons nyrenoverade DKW från 1963 kunnat berätta mycket om hur det var en gång i tiden. Närmare bestämt 1963 då bilen rullade ut från tillverksningsbandet. Sedan dess har det gått mer än 50 år och Martins bil har varit nära att helt skrotas och användas som reservdelsbil, men Martin ville ändå ge bilen en andra chans.

– Då tänkte jag att då ska jag göra någonting med den. Då rullade jag fram den och började titta på den och då såg jag att motorn satt fast, kylaren saknades och mycket av drivdelarna var borta. Då gav vi oss på att börja rostlaga den och började fundera på vad vi skulle sätta i för motor.

Elmotor blev oväntad lösning

Av en slump dök det då upp en skrotad truck med en elmotor i en container. Det blev lösningen på motorproblemet.

– Jag har tagit delarna från den och monterat in och behållit elmotorn, kablar och styrelektroniken. Det är det som sitter i bilen idag, säger Martin Wernersson.

I inslaget ovan kan du se hur bilen blev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer