• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Gustafsson (C) är ordförande i välfärds- och omsorgsnämnden i Uppvidinge kommun. Han är övertygad om att många som sagt upp sig kommer att komma tillbaka. Foto: William Frykfeldt/SVT

Massuppsägningar i hemtjänsten i Lenhovda

Publicerad

Elva av arton anställda inom hemtjänsten i Lenhovda har nyligen sagt upp sig i protest mot vad de menar är stora brister i schemaläggningen.

Ständiga ändringar i schemat och mindre inflytande över hur det läggs beskrivs av facket som några av anledningarna till att mellan nio och elva medarbetare nu valt att säga upp sig inom hemtjänsten i Lenhovda.

Torbjörn Gustafsson (C), ordförande i Välfärds- och omsorgsnämnden i Uppvidinge, säger att en del av förklaringen är att lagkraven på elva timmars dygnsvila lett till mindre flexibilitet för enskilda medarbetare.

Central schemaläggning i hela kommunen

Sedan någon månad har kommunen dessutom centraliserat all schemaläggning, vilket till en början lett till att medarbetare med ”fel” kompetens schemalagts på vissa pass.

– Sen har man fått rätta till det ute i verksamheten. Och det har tydligen inte bara hänt en gång utan ganska frekvent, säger han till SVT Småland.

Men enligt Torbjörn Gustafsson har åtminstone en medarbetare dragit tillbaka sin uppsägning under fredagen. Och han tror att fler är på väg att göra samma sak.

– Jag är övertygad om att vi kan visa att vi kan få ett hållbart ledarskap på plats så kommer vi att få tillbaka huvuddelen av de här anställda, säger till SVT Småland.

Även brister i ledarskap peka ut

Just brister i ledarskapet och en chef som återkommande är sjukskriven är ett problem som enligt facket lett till stort missnöje bland personalen. Bland annat därför ses nu chefsorganisationen över, enligt Torbjörn Gustafsson.

– Alla våra verksamheter har växt och det gäller inte minst hemtjänsten, som har växt med 30 procent under 2023. Det kan ju göra att det krävs en annan syn på hur ledarskapet ska utformas.

Om medarbetarna verkligen väljer att sluta så kommer personal från andra orters hemtjänster att behöva rycka in, enligt Torbjörn Gustafsson.

Då måste ju färre dela på samma arbetsbörda på andra ställen?

– Ja, men om det går så långt som att man slutar så finns det ju möjligheter att söka nya anställda. Men det har också varit ett av problemen, att vi har väldigt mycket nya medarbetare, som också behöver en fungerande ledning, säger Torbjörn Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.