Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Måste betala felaktig trängselskatt

Publicerad

Sven Astevall från Växjö fakturerades för trängselskatt utan att ha kört sin bil genom en betalstation.

– Det är helt otroligt att jag fått en faktura. Jag har inte varit med min bil i Göteborg, säger Sven Astevall till Smålandsnytt.

Enligt fakturan som skickades hem till Sven i Växjö har hans bil varit i Göteborg och kört genom en betalstation fyra gånger under perioden 14-15 januari.

– Det är ett känsligt system och det kan ha blivit en feltolkning.  Kanske har skylten varit väldigt smutsig, det kan ha varit en utländsk skylt som sett väldigt lik ut, eller så har någon förfalskat sin registreringsskyt, säger Eva Rosman pressansvarig på Transportstyrelsen.

Trängselskatt tas ut för svenskregistrerade fordon och infördes i Stockholms innerstad den 1 augusti 2007. I Götebrog är skatten verklighet sedan den 1 januari 2013.

Fakturan Sven fick är på 34kr. Betalar han inte denna innan förfallodagen får han en tilläggsavgift på 500 kr.

– Jag känner mig tvungen att betala trots att jag är oskyldig. Det är ju helt otroligt att de läst fel fyra gånger. Vem vet, jag kanske får en ny faktura för februari, säger Sven.

– Systemet är dessvärre utformat så. Vi kan inte häva skattebeslut och därför uppmanar vi folk att betala. Sen uppskattar vi att drabbade anmäler detta så att vi kan trimma systemet bättre, säger Eva Rosman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer