Familjen Andersson har varit ekomjölkbönder sedan 2006. De märker tydligt av den minskade efterfrågan på ekologisk mat, både i den lilla boden längs vägen, men framför allt ute i matbutikerna.
– Just nu tror jag att det helt och hållet är en prisfråga. Det är många som håller i pengarna, säger Amanda Andersson.
Hon förbereder som bäst inför helgens matrunda där de kommer att sälja egen ekologiska ostkaka, mjölk, gröna ägg och honung.
Ett femtiotal gårdsbutiker och mathantverkare är anmälda till matrundan i Kalmar län, som anordnas för tredje året i rad. Syftet med matrundan är att öka medvetandet kring den lokala maten, att fler ska lära sig vinsterna med närproducerat och att fler upptäcker att den finns och var den finns.
Småländsk mathelg
Och det blir en småländsk mathelg. Även i år samverkar länsstyrelsen i Kalmar med Jönköpings län som genomför din gårdsrunda samma helg. Växjö har under fredagen startat sin årliga matmässa.
Amanda Andersson var med i matrundan för första gången förra året och de blev förvånade över hur många besökare som kom.
”Inte förstått hur stort det var”
– Jag tror inte vi riktigt hade förstått hur stort intresset var. Och det är därför vi gör det här. För att fler ska få se och uppskatta att det vi gör är inte så vanligt, säger Amanda Andersson.