Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan visar arbetsledaren Sofie Lundgren hur de använder den nya tekniken för att få ner matsvinnet på Tallhagsskolan. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Så ska ny teknik få ner matsvinnet på skolan i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en adapter, våg och app får man i Tallhagskolans kök statistik över hur mycket mat som slängs varje dag.
– Det är smidigt att ha en app och med ett klick bort så kan man se hur många som faktiskt har ätit, säger Sofia Lundgren, arbetsledare på Tallhagsskolan.  

Enligt Livsmedelsverket slängs en tredjedel av all mat i världen, något som bland annat påverkar klimatet. På Tallhagsskolan i Kalmar har man sedan tre månader tillbaka börjat använda ett nytt system för att lättare kunna se den mängd mat som slängs.  

Behövde nytt system

Sofia Lundgren berättar att man till en början letade efter en ny metod för att räkna tallrikarna eftersom man tidigare gjort detta manuellt. Det var i samband med detta som skolan kom i kontakt med företaget Sensiot och började använda en teknik som också hjälper till att väga maten som slängs. 

Så hjälper tekniken till

Kökspersonalen väger den slängda maten med hjälp av en adapter som är kopplad till en våg. Den insamlade datan med vägd mat och räknade tallrikar kan de därefter se i en app. 

– Vi får en överblick av hur mycket det faktiskt är som kastas i soporna, säger Sofia Lundgren som är arbetsledare på Tallhagsskolan i Kalmar. 

Skolan menar att den insamlade datan ger dem en bättre bild över hur mycket mat som verkligen går åt och hur mycket de behöver beställa för att laga rätt antal portioner.

– På det sätt sparar vi både pengar och bidrar till en bättre miljö, säger Sofie Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet