Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Kalrsson (SD) och Katarina Brännström (M) har olika känslor kring att regeringen föll i misstroendeomröstningen.

Mattias Karlsson (SD) om läget: ”Lämna över frågan till folket”

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledamoten Mattias Karlsson från Norrhult i Uppvidinge kommun menar att Stefan Löfven måste utlysa nyval för att ett nytt styre ska få starkare mandat att regera. Men moderaten Katarina Brännström menar att oavsett vem som tar över så kommer det att vara ett bräckligt parlamentariskt läge.

– Det är en historisk dag för det första. Statsministern har fallit för första gången i historien och det är mitt parti som har lämnat in misstroendeförklaringen. Samtidigt är det så klart ett väldigt intressant och allvarligt läge för landet, säger Mattias Karlsson (SD) som sitter i  SD:s partistyrelse och som sitter på ett av Kronobergs två riksdagsmandat.

”Lämna frågan till folket”

Mattias Karlsson är en av få politiker som SVT Småland pratar med under måndagen som redan är klar över vilket han ser som nästa steg i den politiska processen.

– Jag tycker att man ska ta den här frågan till folket. Vi fick ett väldigt oklart valresultat och Stefan Löfven valde att ha en extremt utdragen regeringsbildningsprocess som varade i många månader. Man hade redan där kunnat utlysa ett extraval för att få ett tydligare mandat från befolkningen men det gjorde han inte. I dag ser jag att det rimliga steget vore att lämna över frågan till folket nu.

Men apropå folkviljan har det ju gjorts mätningar som visar att de flesta faktiskt inte vill ha ett extraval ett år innan det ordinarie riksdagvalet?

– Jag tror att de flesta medborgare ändå har ett intresse av hur landet styrs, säger Mattias Karlsson.

”Kavlar upp ärmarna”

Moderaternas Katarina Brännström, också hon från Kronoberg, är dock inte lika övertygad om att ett nytt val löser situationen.

– Det är väl ingen egentligen som vill ha ett extraval ett år innan ett ordinarie val. Jag har svårt att se vem som längtar efter att ta över i det läget. Men samtidigt har vi sagt att vi är beredda att ta över regeringsansvaret från Moderaternas sida, så det är väl bara att kavla upp ärmarna i så fall.

Men det är ju under förutsättning att det bildas helt andra allianser i riksdagen jämfört med i dag?

– Ja men det tror jag att vi kommer att se oavsett vilken regering det blir så tror jag att det kommer att bli nya samarbetskoalitioner än det som har varit, säger Katarina Brännström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer