”Medicinska fel ska inte tas upp i rätten”

Uppdaterad
Publicerad

”Det här var en vanlig dag på jobbet och fel som görs där ska inte behandlas i rätten”, det menar Svenska läkarförbundet.

När det inte handlar om att vårdpersonal skadat någon patient med flit så är misstag och felbehandlingar sådant som sjukvården själv bäst utreder, menar Svenska läkarförbundet, som är kritiska till att rättegången hålls mot läkaren i det uppmärksammade fallet med den misslyckade förlossningen i Eksjö. Saknas det uppsåt så har det inte i rätten att göra, menar fackförbundet.

– Vi tycker det blir väldigt olyckligt när medicinska fel och oönskade bieffekter dryftas i rättegång, säger ordföranden i  Svenska läkarförbundet, Marie Wedin.

Hilda dog vid födseln

– Man är inne på andra parametrar än rent medicinska. Det läggs fokus på fel saker. Det gäller att se till så att det inte händer igen. Det som är gjort är gjort och det är inget som blir bättre av att den här personen straffas. Det intressanta är – kan man lära sig något och kan man förhindra att det händer igen?

Riskerar att göra skada

Målsägarbiträdet Sture Larsson, som företräder paret som förlorade sitt barn under förlossningen, har vid ett tidigare fall argumenterat på liknande sätt som Svenska läkarförbundet nu gör men, han har sedan dess bytt åsikt.

– Ja det var det här uppmärksammade Kalmarmålet med sjuksköterskan, och där och då gjorde jag ju gällande att det även finns en disciplinär väg att gå. Och det har man ju gjort här också. Man har ju tagit legitimationen av den här läkaren. Men jag tycker nog ändå att det är värdefullt att rättsordningen prövar den här typen av händelser, säger Sture Larsson.

Men enligt Marie Wedin kan den här typen av rättsprocesser ställa till mer skada än vad den gör nytta.

– Det kan leda till att man avstår att hjälpa kollegor och att det går åt onödigt mycket pengar då det görs onödiga undersökningar för att gardera sig. Risken är också att människor i samhället oftare överväger att polisanmäla, säger Marie Wedin, ordförande Svenska läkarförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hilda dog vid födseln

Mer i ämnet