Segt fiberbygge på Öland får nystart – med statliga pengar

Uppdaterad
Publicerad

Fiberutbyggnaden på Öland har varit en långdragen surdeg. Men idag kom besked som kanske kan vända skutan. Omkring 800 fler hushåll  på Öland ska inom en tvåårsperiod få tillgång till bredband via fiber. 

Utbyggnaden är möjlig tack vare statliga medel från Post- och telestyrelsen (PTS). 

Det har gått lite trögt med fiberutbyggnaden i de mindre byarna på Öland. Så sent som 2019 sades det att alla hushåll skulle ha möjlighet att ansluta sig år 2021, men idag har endast 80-85 procent av hushållen möjlighet att ansluta sig till bredband.

Nu, med hjälp av statliga pengar, kommer återigen löften. Denna gången räknar man med att upp mot 95 procent ska ha tillgång till fiber. 

– Den stora utmaningen är det som sen är kvar. Det handlar om mycket långa sträckor och stora kostnader för att kunna ta sig till de sista. Så det behövs mer bidrag, för att vi ska kunna investera mer pengar där, säger Jan Gunnarsson på IP Only som står för fiberutbyggnaden.

Statliga miljoner

Till den fiberutbyggnaden som sker på Öland under de närmsta två åren har företaget fått statliga bidrag från PTS på 14,5 miljoner kronor. Ytterligare 800 hushåll på ön kommer sedan ha möjlighet att ansluta sig för en kostnad på cirka 20000 kronor. 

– Det är jätteviktigt att vi ökar anslutningsgraden och att alla hushålla har möjlighet att koppla upp sig på fiber, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun.

Hon får medhåll från sin kollega på norra halvan av ön. 

– Vi har sett vad fiberuppkopplingen betyder, inte minst under pandemin, när många fritidshusägare har valt att jobba hemifrån från sina fritidshus. Och det kommer att betyda mycket för välfärdstekniken och digitaliseringen i samhället, säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm.

Lovar leverera

IP Only som ska göra den kommande fiberutbyggnaden på Öland har genom åren fått utstå en del kritik när de inte kunnat leverera fiber som utlovat. Den tiden är förbi, menar man idag. 

– Nu går det bra. Nu producerar vi faktiskt på hela ön och levererar till de områden som vi en gång lovat, säger Jan Gunnarsson på IP Only. 

Här sker fiberutbyggnaden på Öland

Mörbylånga kommun: 

Tävelsrum

Törnbotten

Eriksöre 

Borgholms kommun: 

Sörby-Linby Tall

Gärdslösa-Österäng

Högsrum

Öland Sjötorp 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.