Foto: SVT

SVT-meteorologen om abborrespådomar: Ingenting jag kan gå i god för

Uppdaterad
Publicerad

– Som meteorolog förhåller jag mig till den vetenskap som finns, meteorologi, för att avgöra väder på både kortare och längre sikt.

Åke Olsson påstår att han kan förutspå hur vädret kommer att bli genom att ta hjälp av abborrar. Han menar att han på det viset kan se hur vädret kommer att se ut flera månader framåt.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen säger så här om Åke Olssons metod:

– Som meteorolog förhåller jag mig till den vetenskap som finns, meteorologi, för att avgöra väder på både kortare och längre sikt.

Men den vetenskapen bygger inte på abborrar?

Nej, det gör den definitivt inte. Abborrarna är ingenting jag kan gå i god för, säger han.

Åke  Olsson anser att han kan spå vädret för hela sommaren med hjälp av abborrar och han säger att han med abborrarnas hjälp kommit fram till att början av sommaren kommer att bli regnig.  Men att det på det hela taget inte kommer att regna lika mycket som som i fjol. Enligt honom pågår sommaren mellan första juni till och den sista augusti, och han är osäker på för hur stort område hans metod gäller.

– Att titta på vädret på så pass mycket längre sikt är svårt. Speciellt när det handlar om ett så pass litet område. Det finns vissa tendenser till att det skulle kunna bli ganska varmt och torrt, men det är inte helt säkert eftersom att det ligger på så lång sikt, säger Nitzan Cohen.

”Handlar snarare om trender”

Vidare tycker Nitzan Cohen att det är väldigt viktigt att skilja på väderprognoser och spådomar.

– Vi gör prognoser som verkligen är prognoser. När man tittar på längre än sex-sju dagar framåt handlar det snarare om trender än om prognoser. Detsamma gäller även resonemang som sträcker sig månader framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.