Meterstora sandslott i Kalmarsundsparken

Uppdaterad
Publicerad

En jättefossil och en man i en guldtacka är två av de figurer som håller på att växa fram i sanden vid Kalmarsundsparken. För andra året i rad anordnar Kalmar den internationella sandskulpturfestivalen och i dag började skapandet.

Arbetet är under dagen i full gång. Det hackas, skrapas och grävs i sandhögarna som ligger på stranden vid Kalmarsundsparken. Olika former och ansikten har börjat ta form och i morgon ska det vara klart. Detta är den tredje dagen som skulptörerna håller på men det är först i dag som de har börjat skulptera.

– Jag är jätteglad att vi får vara här igen och vi hoppas på att vi kan utveckla det till en större tävling nästa år, det är drömmen, säger Edwin Böck, skulptör, som är en av arrangörerna och som själv deltar i tävlingen.

Facebook korar vinnaren

Det är fem lag som tävlar om äran att vinna skulpturtävlingen. Två av dessa lag är från Sverige men de tre andra kommer från Lettland och Italien. Vinnaren avgörs av allmänheten på Destination Kalmars Facebook-sida och vinner gör det lag vars skulptur har fått flest likes. Röstningen börjar i morgon eftermiddag och avslutas på fredag eftermiddag och det är också då som vinnaren koras.

Stort intresse

Även om skulpturerna inte är klara ännu så är det många i Kalmarsundsparken under onsdagen som beundrar dem.

– Folk tycker att det är speciellt roligt att se hur vi arbetar. Jag hörde någon alldeles nyss som inte var så intresserad av resultatet utan mer ville se hur skulpturerna kommer fram, säger Helene Aurell, skulptör som deltar i tävlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.