Hör Lars Jandén berätta mer om midsommarfirandet i Kalmarsundsparken. Foto: Anders Sjögren

Så firades midsommarafton i Kalmarsundsparken 1957

Publicerad

Midsommarafton år 1957 var det ett stort midsommarfirande i Kalmarsundsparken i centrala Kalmar. Kalmariten, Lars Jandén, som då var 14 år gammal, berättar att det var flera tusen besökare vid dessa fester.

– Folk kom och gick, så det var nog en bra bit över 10 000 personer.

78-årige Lars Jandén berättar att han firade midsommar i Kalmarsundsparken ända sedan han var ett litet barn. När han blev äldre firade han endast på Stensö då han själv spelade i orkestern. Det var de två största midsommarfesterna i Kalmar när Lars Jandén växte upp.

Se bilder från firandet i klippet ovan.

Firandet i Kalmarsundsparken riktade sig främst till barnfamiljer medan det på Stensö var mer till för de som ville festa.

-  Folk strövade mellan Kalmarsundsparken och Stensö, säger Lars Jandén.

Hör Lars Jandén berätta om hans barndoms midsommarfester i Kalmarsundsparken. Foto: Fanny Asplund/SVT

Midsommar då och nu

Lars Jandén tycker inte att midsommarfirandet har ändrat sig nämnvärt genom åren. Men han märker skillnad på hur folk klär sig i dag och att det har blivit allt vanligare med picknickar.

– Då klädde de upp sig kostym, men i dag är det ju mer fritidskläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.