Sedan åttiotalet har Migrationsverket hyrt ett stort antal lägenheter i området Stålhagen i Hultsfred. Efter 2020 har myndigheten inga lägenheter kvar i hela kommunen. Foto: TT/Arkiv

Migrationsverket säger upp alla lägenheter i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket säger upp samtliga 150 lägenheter för asylsökande i Hultsfreds kommun. Detta enligt önskemål från kommunen:

– Vi känner att vi har gjort vårt nu, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Under måndagens undertecknades avtalet mellan Migrationsverket och kommunen som innebär att 105 lägenheter i Stålhagen i Hultsfred och 45 lägenheter i Virserum successivt ska tömmas på asylsökande. Vid slutet på 2020 ska Migrationsverket inte ha några boendeplatser kvar i kommunen.

Överraskning

För Hultsfred, som länge efterfrågat en minskning av antalet asylsökande som Migrationsverket placerar i kommunen, kom beskedet som en överraskning:

– Ja, vi trodde inte att de skulle lämna helt och hållet. Vi ville reducera betydligt och möttes av förståelse. Vi tycker att vi har gjort vårt nu, säger Lars Rosander (C), kommunalråd.

Flyttas till andra boenden

De totalt omkring 580 personerna som bor i lägenheterna idag kommer att placeras på andra asylboenden i Kalmar län eller i region syd. Vissa kommer att få flytta relativt omgående, barnfamiljer däremot får bo kvar till dess att skolterminerna tagit slut.

– Det här är inte ett extraordinärt stort avvecklande. Det som är lite ovanligt är att avvecklingen sker i en och samma kommun, och det gör vi bara i de fall där vi har en god dialog med kommunen och det fyller en funktion för respektive part, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket region syd till SVT.

Områden ska rustas upp – och rivas

Att Migrationsverket nu helt lämnar Hultsfred innebär att kommunen på sikt kommer att kunna erbjuda fler bostäder till alla i bostadskön, säger kommunalrådet Lars Rosander. Han tror även att förutsättningarna för att jobba med integrationen i kommunen förbättras.

– De som har fått permanent uppehållstillstånd och som vill jobba här, de vill att de ska bo kvar i vår kommun, säger han.

Planer finns nu på att både rusta upp och riva delar av beståndet som Migrationsverket hyrt.

– De har hyrt dem sen åttiotalet, så det finns ett ganska omfattande renoveringsbehov. Bostadsbolaget får se över hur man ska hantera det framöver, säger Lars Rosander.

Så många av Migrationsverkets boendeplatser har försvunnit

2017: 4800 platser

2018: 1600 platser

2019: 1000 platser

2020: 700 platser

Siffrorna gäller för Migrationsverkets region syd där Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne ingår.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.