Arkivbild. Foto: TT

Migrationsverket finkammar landets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Skolor och större lokaler ute i kommunerna kan bli aktuella som tillfälliga boenden för asylsökande.

Än så länge får alla asylsökande som kommer till Sverige plats på de boenden som finns. Men nu förbereder sig Migrationsverket för att ta emot ännu fler.

Migrationsverket har gett alla sina regioner i uppdrag att göra en inventering för eventuella framtida behov.

#flykt

– Det vi generellt gör nu i det här ansträngda läget är att vända på alla stenar för att se vad som finns, säger Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket.

– Förra veckan kom det över 4.000 asylsökande, veckan innan var det över 3.000. Just nu klarar vi det, alla får plats. Men det finns en framtid också, vi vet inte hur det ser ut om tre-fyra veckor.

Skolor och större lokaler

Monica Andersson är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Kronoberg. I helgen fick hon en förfrågan från Migrationsverket Syd och i måndags skickade hon ut ett brev till alla kommuner i länet.

– Vi skickade ut till kommunerna om de har några tillfälliga boenden och lokaler om Migrationsverket har problem och inte kan hysa alla tillfälligt. Det handlar om skolor och större lokaler där man kan ha sängar och få mat, berättar hon.

Det är endast kortvariga lösningar det handlar om, där människor skulle kunna bo i några dagar om det skulle behövas, säger Monica Andersson.

– Men det är ju inget långvarigt boende, utan det är dagar det handlar om om det kommer att behövas. Just nu finns inte behovet, men Migrationsverket vill veta om de skulle behöva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet