Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Johansson (M) fick ett hotbrev med en knivbild skickat till sig på regionens kontor. Foto: SVT

Kronobergs toppolitiker fick hotbrev – knivbild kom med posten

Uppdaterad
Publicerad

När regionstyrelsens ordförande i Kronoberg Mikael Johansson (M) öppnade sin post på tisdagen så innehöll ett av breven en bild på en kniv. Både regionens säkerhetsavdelning och polisen har tagit hotet på allvar – och Mikael Johansson själv är skakad av händelsen.

SVT träffar Mikael Johansson i hemmet två dagar efter händelsen. Han säger att han nu har blivit extra vaksam när han rör sig ute bland folk, och är noga med att låsa dörren till sin bostad när familjen vistas hemma.

Enligt polisanmälan så innehöll brevet en bild på en kniv, men ingen annan information om varför bilden skickats eller av vem.

– Jag har börjat tänka annorlunda nu mot vad jag tidigare har gjort. Förut så låste jag aldrig dörren när vi var hemma men efter gårdagen har jag börjat att låsa, säger Mikael Johansson.

Säkerheten för regionen är i dag hög

Stefan Silvander Ahlrik är säkerhetsstrateg vid Region Kronoberg. Han säger att den här typen av händelser i längden kan vara ett hot mot det demokratiska systemet, men anser att säkerheten för politiker och tjänstemän ändå är hög.

– Redan idag är ju dörrarna låsta och när det gäller fullmäktige så sätter man ju in vakter för att stärka upp säkerheten under deras möten, säger Stefan Silvander Ahlrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.