Den nya vindkraftparken ska bestå av 47 vindkraftverk, men är inte helt okontroversiell. Foto: Stena Renewables

Miljardinvestering i vindkraft i Uppvidinge

Publicerad

Innan sommaren ska första spadtaget tas för den nya vindkraftparken i Uppvidinge kommun. Parken kommer producera tillräckligt med el för att förse alla hushåll i Kronobergs län.

Det är Stena Renewable som investerar 2,2 miljarder i parken som beräknas öppna 2022. Den ska då bestå av 47 vindkraftverk.

– Det känns otroligt bra att den här vindparken äntligen blir verklighet. Den kommer ge ett rejält tillskott till elproduktionen i området och skapa stor klimatnytta, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.

Enligt ett pressmeddelande från företaget ska parken kunna minska utsläppen med 360 000 ton koldioxid, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från alla bilar i Kronoberg län.

Har fått kritik

Företaget har fått kritik för att parken kan skada den biologiska mångfalden i området, men Peter Zachrisson är inte orolig.

– Det har prövats och vi har fått alla tillstånd. Alla vill inte samma sak i samhället och det accepterar vi, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer