Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi vill ha längre skatter på landsbygden, tillgång till kollektivtrafik och låta folk fortsätta använda bilen, säger Magnus P. Wåhlin (MP). Foto: Diba Dehnad/SVT

Växjö är Miljöpartiets starkaste fäste – skiljde sig från alliansen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Smålands kartläggning visar att Miljöpartiet hade sitt starkaste fäste i Kalmar- och Kronobergs län i Växjö kommun förra valet, med 4,16% i kommunvalet. I hälften av de 20 kommunerna klarade inte partiet av småpartispärren för att få mandat i fullmäktige.

Riksdagskandidaten Magnus P. Wåhlin menar att detta beror på att partiet varit dåliga på att nå ut med sin landsbygdspolitik.

– Vi vill ha lägre skatter på landsbygden, tillgång till kollektivtrafik och låta folk fortsätta använda bilen, säger han.

Valet 2022 Småland

Magnus P. Wåhlin förklarar att han vill att alla ska vara med i klimatomställningen men att det också är det som gör att många missförstår politiken.

– Det handlar ju inte om att straffa landsbygdsbor som kör bil, snarare att underlätta så alla kan köra klimatsmart, säger Magnus P. Wåhlin (MP).

MP starkare bland universitetsorter

Att Miljöpartiet har sitt starkaste fäste i Växjö är inget konstigt enligt lektorn i statsvetenskap, Erik Wångmar. Han säger att partiet oftast har starkare fäste i universitetsstäder.

– Deras politik attraherar akademiker mer, säger Erik Wångmar.

Framtida samarbeten efter den politiska skilsmässan

För åtta år sedan skapades den så kallade femklövern i Växjö där de fyra allianspartierna och Miljöpartiet samarbetade i Växjö kommun. I april i år sprack samarbetet och MP lämnade alla sina ledande poster i kommunen.

Hur ser ni på framtida samarbeten i kommunen?

– Vi är redo att samarbeta med alla partier utom SD om vi kommer överens, men som det ser ut i dag är det mest sannolikt att vi samarbetar med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, säger Magnus P. Wåhlin (MP).

Hör Magnus P Wåhlin berätta – i klippet ovan.

Då sprack det blågröna samarbetet – se klippet här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Nordmark (L), Magnus P. Wåhlin (MP) och Anna Tenje (M) går skilda vägar i maktens korridorer. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Här är alla riksdagspartiers starkaste fästen i Kalmar- och Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet