Mindfulness på schemat i skolan minskade mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Mindfulness, massage och avslappning på schemat har gett eleverna bättre fokus och minskat mobbningen. Nu blir projektet permanent på Valhallaskolan i Oskarshamn.

Avslappningsmusiken sätts igång. En CD-skiva med en avslappnande flöjt i lätt reverb ljuder från en gammal apparat. Några sitter framåtlutade och var och en har en kompis som står bakom och masserar. Efter några minuter roterar dom som valts ut att massera och byter till en ny kompis.

– Vi har utvecklat den här övningen så att alla masserar alla. Man slår eller mobbar sällan någon som man masserat, säger läraren Marianne Henriksen.

#minskola

Sedan 2006 har skolan jobbat med stillhet och massage i de flesta klasser.

Forskningsprojekt

Allt började som ett samarbete med forskaren Yvonne Tärjestam, på Linnéuniversitet, som letade klasser till ett forskningsprojekt. Det projektet pågick i åtta veckor. Men både elever och lärare tyckte om övningarna så mycket att man sedan dess har fortsatt.

– Ser man den vardag både vi och eleverna lever i så går allt snabbare och snabbare där stillhet och lugn och ro är en bristvara, säger hon.

– Det handlar lite grand om ta kontroll över sina tankar. Ett sätt att få det tyst i hjärnan och  att inte fastna eller haka upp sig i någon tanke utan kunna släppa iväg dom, säger Marianne.

Har ni sett ett bättre skolresultat?

– Vi har inte kunnat mäta på det sättet. Men vi har helt klart sett att elever mår bättre. Och dessutom antalet mobbningsanmälningar minskat. 

– Jag tycker att det är rätt stressigt i skolan så det här är bra. Ibland när jag blir ”hajpad” på fritiden brukar jag använda övningarna från skolan också, säger Olle Sjöberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minskola

Mer i ämnet