Foto: TT

Mindre antibiotika och mer biogas i Region Kalmar län under förra året

Publicerad

Region Kalmar län är fjärde bäst i landet på att använda förnybara drivmedel i kollektivtrafiken. Det visar rapporten Öppna jämförelser från SKL som släpptes under onsdagen.

Enligt rapporten från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skedde 99,2 procent av kollektivtrafiken i länet under 2018 med förnyelsebara drivmedel. 2009 låg den siffran på 56 procent. Samtidigt minskar också utskrivningen av antibiotika.

Mindre bra går det för region Kalmar län när det handlar om klimatpåverkan av medicinska gaser och även avfallsåtervinning. Där hamnar man i det nedre skiktet bland landets regioner.

– Nästa år är jag övertygad om att resultaten kommer vara betydligt bättre när det gäller utsläpp av lustgas. När vi installerade destruktionsanläggningen för lustgas i våras var vi bland de sista regionerna i landet med att göra det, säger Johanna Schelin, hållbarhetschef på regionen.

För att komma till rätta med avfallsfrågan kommer man enligt regionen att ställa skarpare krav när nästa upphandling görs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer