Endast i ett vattendrag ökade försurningspåverkan medan de vattenlevande djuren i flera vattendrag tycks må aningen bättre än tidigare.
Kalkning har haft effekt
Av sammanlagt 37 undersökta vattendrag i Jönköpings län hade försurningsnivån minskat i sex av dem 2013 jämfört med året innan. I 30 av vattendragen var försurningsläget oförändrat. Bara på en plats hade utvecklingen gått i motsatt riktning och försurningspåverkan hade ökat.
Enligt Länsstyrelsen beror den minskade försurningspåverkan dels på att nedfallet av försurande svavel har minskat, dels på att kalkningsåtgärderna har haft effekt.
Lite regn påverkar också
En annan förklaring till återhämtningen i några vattendrag kan vara att 2013 var ett relativt torrt år med lite nederbörd. Det innebar att det biologiska livet i vattendragen inte drabbades av surchocker som brukar inträffa när mycket regnvatten rinner genom försurade marker.
Huvuddelen av de undersökta vattendragen ligger i Lagans avrinningsområde i sydvästra länsdelen som genom åren har fått ta emot störst mängd försurande svavelnedfall.