Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals döda och sjuka skrattmåsar hittats runt om Kalmar slott. Foto: Helmuth Petersson

Misstänkt fågelinfluensa i Kalmar – 400 döda fåglar hittade

Uppdaterad
Publicerad

400 döda och flera sjuka fåglar hittades utanför Kalmar slott och i stadsparken på söndagen. Nu misstänker man att det rör sig om fågelinfluensan.

– Utifrån symptomen och det som Kalmar kommun har beskrivit så tyder allt på att det är fågelinfluensan H5N1. För att den här influensan sprider sig just nu i Sverige och runt om Europa, dessutom är skrattmåsar extra känsliga för den här typen av influensan, säger länsveterinär Sven-Olof Nielsen.

Rapporten om döda och sjuka fåglar kom på lördagen och under söndagen började Kalmar kommun plocka bort  fåglarna.

Kalmar

Väntas få svar nästa vecka

Kalmar kommun har samlat in fem stycken fåglar för att skicka till SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt) för provtagning och svaret väntas komma på onsdag, berättar Johan Wendell.

Länsstyrelsen uppmanar nu allmänheten att undvika direkt kontakt med fåglar, trots att risken är liten att drabbas av den här influensan. Husdjur bör inte vistas i närheten av sjuka och döda fåglar.

På Länstyrelsens hemsida kan du läsa mer om fågelinfluensan och hur du ska skydda dig och ditt husdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet