Under fredagskvällen blev en man i 50-årsåldern knivskuren i centrala Oskarshamn. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Misstänkt för mord i Oskarshamn väntade på långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som är misstänkta för mordet i Oskarshamn under helgen var dömd till fängelse och väntade på att straffet skulle verkställas.

Det var i fredags kväll som en man blev knivskuren till döds i centrala Oskarshamn. Två män, en 27-åring och en 30-åring, greps och anhölls samma kväll, och häktades under måndagen.

– Det var stängda dörrar så jag kan inte kommenterar nåt mer, säger åklagaren Linda Caneus till SVT efter häktningsförhandlingen.

Väntade på fängelsestraff

En av männen som misstänks är en 27-åring hemmahörande i Kalmar län. Han är känd av polisen sedan tidigare och dömdes så sent i juli för grovt narkotikabrott. Straffet blev fängelse i två år och nio månader.

Brotten som mannen dömdes för i somras inträffade redan i slutet av 2020 och mannen satt häktad för dem fram till i maj 2021. Sen var åklagaren, på grund av långa handläggningstider hos NFC, tvungen att släppa honom.

Efter rättegången ville åklagaren att mannen skulle vara fortsatt häktad i väntan på att straffet verkställdes. Men tingsrätten menade att det inte fanns skäl att häkta honom eftersom han under tiden som han varit på fri fot inte begått nya brott.

Förnekar brott

Åklagare Linda Caneus vill inte kommentera det faktum att mannen gick fri.

– Så vitt jag känner till så var det en förhandling i somras där åklagaren vid förhandlingen yrkade på att mannen skulle häktas, men tingsrätten häktade inte honom. Det är det jag känner till om det gamla ärendet. Jag vill inte kommentera det ytterligare.

Båda männen nekar till brott.

KLIPP: Oskarshamn i sorg efter misstänkta mordet: ”Alla visste vem han var”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskarshamns centrum präglas av stor sorg efter det misstänkta mordet på en man hemmahörande i kommunen. Elisabeth Karlsson besökte platsen för att tända ett ljus. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer