Misstänker nervskador av bekämpningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Birger Lindholm i Broakulla har drabbats av en halv ansiktsförlamning som han tror är orsakad av bekämpningsmedlet på skogsplantorna han arbetat med. Han tycker arbetsgivaren borde ha informerat om riskerna. Men åsikterna går isär.

– När jag började jobba frågade jag arbetsgivaren om det var några gifter eller någonting annat på plantorna. Han svarade att det inte var någonting utan att det räckte med vanliga handskar så att man inte blir smutsig om händerna, säger Birger Lindholm från Broakulla.

I mars fick Birger Lindholm en ansiktsförlamning och sedan dess har han även fått problem med ögat. Efter att ha gjort tester för att se om han led av borrelia och även en magnetröntgen för att utesluta att han drabbats av stroke eller tumörer är Birger nu övertygad om att det är bekämpningsmedlet som orsakat skadorna.

Kemiskt bekämpningsmedel

Det var under förra hösten som han jobbade med att sätta plantor som var behandlade med bekämpningsmedlet Merit Forrest WG. Det är ett kemiskt bekämpningsmedel som använts i Sverige sedan 2003  för att skydda barrskogsplantor från snytbaggen. Av de ungefär 360 miljoner skogsplantor som sätts i Sverige varje år är ungefär hälften behandlade med kemiska medel.

Enligt Ulf Flodin, överläkare på Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping kan man inte säga säkert att Birgers skador orsakats av kemikalierna, men inte heller att det kan uteslutas.

– Det är ett nervgift han utsatts för via plantorna och han har fått nervskador, så långt stämmer det ihop. Men det finns ingen litteratur som skildrar vad som har skett med människor som utsatts för detta och innan man vet det kan man inte säkert säga hur det ligger till. Men det kan inte uteslutas att Birger har fått detta på grund av sitt arbete. Och det är skäl nog att öka vaksamheten och skyddsambitionen i hans arbetsuppgifter, säger Ulf Flodin.

Tar det på största allvar

Även fackförbundet GS (facket för skogs- trä- och grafisk bransch) tar händelsen på största allvar. De menar att arbetsgivaren gjort fel på flera punkter, exempelvis att arbetstagarna inte har informerats om riskerna.

– Därför har de inte heller vetat någonting om personlig skyddsutrustning, som för övrigt arbetsgivaren inte har tillhandahållit på rätt sätt, säger Anders Karlsson som är lokalombudsman vid GS-facket.

Arbetsmiljöverket gjort utredning

Arbetsgivaren däremot menar att han levt upp till de krav som ställs utifrån de arbetsuppgifter som Birger haft. Arbetsgivaren säger till Smålandsnytt att han själv jobbat tillsammans med Birger och då visat hur arbetet ska gå till, och hänvisar också till den utredning som Arbetsmiljöverket gjort, där de inte sett någon anledning att anmärka på några brister.

Även på Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, som företräder företag inom bland annat jord- och skogsbruk, menar arbetsmiljöutvecklaren Torsten Ivarsson att Birger Lindholm inte kan ha varit ovetande om riskerna och att arbetsgivaren visst gett honom både information och skyddskläder.

Många planterar manuellt

– Dessutom är jag lite undrade över varför inte alla de andra som jobbar med plantering i Sverige, kanske 35 000 personer i varje år, inte har drabbats av samma besvär. De jobbar ju mycket närmare, många planterar manuellt och tar därför i plantorna. Birger har ju suttit i en grävmaskin och i stort sett bara varit i kontakt med plantorna under den tiden han matat in dem, säger Torsten Ivarsson på SLA.

Misstänker du att du kan ha fått liknande skador. Maila och tipsa våra reportrar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.