Misteln är kanske framförallt förknippad med julen, men i Högsby syns den året om. Foto: SVT/Johanna Norin / TT

Julpynt i massor – här finns 12 000 mistlar

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Högsby syns de, stora gröna bollar, som växer högt upp i träd. Det är mistlar. Och de är inte så vanliga i resten av landet.

Men i Högsby finns omkring 12 000 mistlar, det vet man eftersom det gjordes en mistelinventering för åtta år sedan. Och misteln har också fått ge namn åt olika mötesplatser i Högsby.

– Den är ju lite speciell, säger Stig Holgerrson som bor i Högsby.

Foto: Karin Ahlgren/SVT

Förknippas med jul

För många är misteln ett måste under julen. Genom att som traditionen säger, sätta upp en kvist över dörrhål, till exempel, får man en plats att pussas på.

– Jag vet inte om man blir mer kärleksfull på grund av det, men vi är ju mycket för att kyssas under misteln i alla fall, säger han.

Även om det finns gott om mistlar i trakten av Högsby så är det inte fritt fram att plocka dem. Misteln är fridlyst och det är bara markägaren som får plocka mistlar.

Det här är en mistel

• Misteln förekommer huvudsakligen i Mälardalen och i östra Småland. Den växer framförallt på lind och lönn, men även andra träd som äppelträd, hagtorn och popplar kan vara värd för mistlar.

• Misteln är Sveriges enda trädlevande parasit. Eftersom den har egen fotosyntes är den en halvparasit.

• Den är regelbundet gaffelgrenig och exemplaren kan med tiden bli stora och klotformiga med en diameter på nära en meter.

• Misteln har skilda han- och honexemplar och de vita saftiga bären bildas endast på honexemplaren.

• Den unga plantan bildar ett sugorgan som den ansluter till trädets ledningsvävnad. På så sätt kan misteln ta näring ur trädet.

• Misteln kan vara svår att upptäcka i trädkronorna, men eftersom den är vintergrön är den lättare att hitta under vintern.

• Misteln blommar i april-maj.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.