En minnesplats har skapats på platsen där mannen hittades. Foto: SVT

Mitt under mordrättegången i Kalmar – ytterligare en åtalas för mord

Publicerad

Mitt under pågående rättegång om knivmordet i Berga ändrar åklagaren sig – och åtalar ytterligare en ung kille för mord. Det efter att nya uppgifter kommit fram.

Det var den 30 april i år som en man i 25-års åldern knivhöggs till döds under ett större bråk i Berga i Kalmar. I början av augusti åtalades en 17-årig pojke för mord och fyra män mellan 19 och 23 åtalades för grov misshandel.

Men åklagaren har haft ett huvudby – 17-åringen har erkänt att han knivhögg offret en gång. Men den rättsmedicinska undersökningen visar att den mördade mannen huggits vid två tillfällen.

– Där trodde vi att det var samma person som huggit för de (sticksåren) sitter bredvid varandra, säger åklagaren Kjell Janneson.

Nu, under pågående rättegång, har åklagaren ändrat sig. Även en 23-åring åtalas för mord.

Ett dödande hugg

Orsaken ska vara uppgifter från flera personer, både medåtalade och vittnen, som tyder på att 23-åringen högg mordoffret innan 17-åringen. 

– De flesta har sett det sista hugget. Men flera säger att 23-åringen var först fram och när han lämnar så uppfattas mordoffret som skadad. Man har även hört ett skrik av smärta.

Ett av huggen träffade kroppspulsådern och var direkt dödande, men enligt Kjell Janneson har utredningen inte kunnat visa vem som orsakade den skadan. Därför åtalas både 23-åringen och 17-åringen för försök till mord i andra hand.

23-åringen förnekar brott. 17-åringen erkänner att han högg offret, men hävdar att det var ett misstag. Rättegången kommer fortsätta som planerat, sista rättegångsdag är på onsdag denna veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.