Mjölk från gårdar som håller korna instängda – Arla vill modernisera djurskyddslagen

Uppdaterad
Publicerad

Det är Djurskyddslagen det är fel på. Det menar Arla efter att Smålandsnytt i fredags kunde avslöja att Arla köper mjölk från gårdar på Öland som riskerar åtal eftersom de bryter mot djurskyddslagens beteskrav.

Från Arlas sida efterlyser man nu en förändring av den drygt 20 år gamla lagen.

Kosläpp och betande djur – så marknadsför sig Arla. Men flera av de kor som producerar Arlas mjölk blir kvar inomhus och får aldrig komma ut.

Det var i fredags som Smålandsnytt kunde rapporter att länsstyrelsen i Kalmar län har inventerat hur mjölkbönderna följer beteslagen. Tre mjölkbönder riskerar åtal för brott mot djurskyddslagen eftersom de inte släppt ut sina djur.

Men mjölken från de instängda korna på gårdarna säljs och tas om hand av Arla.

Det här är organisationen Djurskyddet Sverige kritiska till.

– Att inte släppa ut djuren under en hel säsong, det tycker jag är dåligt säger Sven Stensson, ordförande i organisationen Djurskyddet Sverige.

– Varför tror du att Arla vill marknadsföra sig med gulliga hjälp av gulliga bilder av kosläpp? Vi konsumenter tror eller vill tro att alla djur har möjlighet att komma ut och beta, säger Sven Stensson.

”En svaghet hos Arla”

Han tror att skälet till att Arla tar emot mjölk från såna gårdar är att de helt enkelt inte känner till det.

– Arla har ju väldigt tydliga regler och ett regelverk för att inte ta emot mjölk från gårdar som bryter mot djurskyddslagen. Gör man det ändå, ser jag det som en svaghet hos Arla, säger Sven Stensson.

Vem har det största ansvaret?

– Dels tillsynen. Dels Arla och de mejerier som tar emot mjölken, säger Sven Stensson.

Tre mjölkproducenter i Kalmar län riskerar åtal, elva har fått förelägganden från länsstyrelsen. Arlas medlemschef Åke Lundqvist säger att han inte kan kommentera de enskilda fallen, men medger att det inte är bra om det finns medlemmar som inte släpper ut sina kor.

– Men betessäsongen är ju över, så det är inte aktuellt med några sanktioner nu, säger han.

Fyra dagars avstängning från att leverera mjölk är vad den medlem som inte släpper ut sina djur på bete kan riskera. Till att börja med.

Det är över 20 år sen Sverige fick en lag om att mjölkkor ska få komma ut på bete under sommarmånaderna.

Karin Ahlgren

karin.ahlgren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.