I ett unikt samarbetsprojekt mellan Skolverket, Kalmar högskola och kommunen ges nu en 10-poängskurs kurs i hur man motverkar diskriminering och kränkande behandling. Och det unika är att det är representanter från alla delar inom barnomsorgen som går den. Och det har lett till många insikter.
– Det jag har fått med mig är att ifrågasätta mitt eget handlande.När man hör saker i korridorer är man inte tillräckligt tydlig för i bland är det lättare, enklaste lösningen, att inte se allt som händer, säger Anna Svensson, lärare på högstadiet.
Kursen var på gång redan innan kommunen i februari krävdes på det då rekordstora beloppet 280 000 kronor i skadestånd av barnombudsmannen, efter att en elev mobbats. Men nu är kursen än mer angelägen.
– Det har fått oss att lyfta blicken. Hur gör vi för att inte skapa det här igen. Att förebygga arbetet och diskutera och få med föräldrar, säger Agneta Kullgard verksamhetschef.
– Barn vill vara snälla, vara duktiga och ha ordning och reda.De behöver vuxna förebilder som har grundat sina tankar ordentligt, säger Elisabeth Elmeroth, docent i pedagogik vid Högskolan i Kalmar.
Och när det gäller skadeståndskravet ska målet upp i Kalmar Länsrätt men det är ännu inte klart när.