Foto: Scanpix

Mobilen intressantare än bebisen

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna på Växjö BB slår nu larm om att föräldrar inte har fokus på sina nyfödda barn när de ägnar tid åt mobiler och surfplattor.

På BB är allt fler föräldrar intensivt uppkopplade mot sociala nätverk och det tar tid från det nyfödda barnet. Nu uppmanar avdelningscheferna på BB i Växjö föräldrar att lägga ifrån sig mobilerna.

Sedan två år tillbaka är mobiler, surfplattor och datorer tillåtna på BB i Växjö och avdelningscheferna har sett hur detta påverkar föräldrarna, att fokus flyttas från bebisen till att lägga ut uppdateringar om bebisen på sociala nätverk.

– Vi ser tydligt att det har ökat de senaste åren. Mammorna har sina telefoner tillgängliga och när det plingar i den för att man får sms blir man nyfiken och det tar uppmärksamheten direkt, säger Camilla Karlsson som är avdelningschef på BB i Växjö.

En fråga att jobba vidare med

Camilla Karlsson säger att det här är ett problem som man nu inom vården måste ta tag i.

– Vi ska prata mer om hur vi ska hantera det här och behöver jobba med det framöver. Inte bara vi här på förlossningen utan hela vårdkejdan.

Till dess råder avdelningscheferna på BB i Växjö mammorna från att använda surfplattor och mobiler när de ammar, och istället koncentrera sig på barnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.