Fukt- och mögeldrabbade bostäder och arbetslokaler har jämförelsevis låga mögelnivåer men det kan ändå förorsaka problem med såväl hud, näsa och ögon. Foto: Arkivet

Experten: ”Extrema mögelnivåer är ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fukt- och mögeldrabbade bostäder och arbetslokaler har jämförelsevis låga mögelnivåer. Men det kan ändå förorsaka problem med såväl hud, näsa och ögon.

Det är känt att personer som vistas i bostäder och arbetslokaler med mögelskador rapporterar besvär med slemhinnor i högre utsträckning än vanligt. Dessutom kan personer som har allergier och hudbroblem sedan tidigare kan få ökade besvär.

– Många upplever en ökad förekomst av ögonbesvär. Man kan få nästäppa och bli hes. Har man eksem kan dessa besvär förvärras, säger Mathias Holm, överläkare Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Viktigt att åtgärda mögelproblem

För att undvika problem är det viktigt att åtgärda fukt- och mögelskador. Ser man att det finns tydlig fukt och mögel så ska det åtgärdas.

– Det är relativt vanligt med fukt- och mögelskador. Besvären brukar avklinga när man kommer ifrån miljön.

Höga nivåer ovanligt

Extrema och farliga nivåer av mögel är sällsynt. Det kan finnas inom lantbruk, men genrellt förekommer det mycket sällan.

– Då kan mögel i värsta fall leda till mer allvarliga ungsjukdomar, andningsbesvär, feber och frossa men detta är ovanligt, berättar Mathias Holm, överläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.