Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Foxman tillsammans med nya rävkompisen Fox Foxman. Foto: Josefine Foxman

Josefine Foxmans nya kompis – räven Fox Foxman äter ur hennes hand

Uppdaterad
Publicerad

I maj var första gången räven kom på besök och nu har Josefine Foxman fått besök av en hungrig räv varje dag i tre veckor som vet att det finns mat på Josefines altan i Åseda.

– Jag tror att vi blivit kompisar, säger hon.

Favoritdjuret är självklart räven. Josefine Foxman har alltid älskat rävar, vilket framgår av hennes efternamn, och hon blev överlycklig när hon för första gången fick syn på ”Fox” på altanen.

– Jag märkte några dagar innan att kattmaten tog slut ovanligt snabbt, säger Josefine Foxman.

Umgås länge: ”Goda vänner”

Till en början bjöd hon ”Fox” på mat och sedan lite hundleksaker. I dag är räven så pass bekväm att han stannar kvar länge och äter direkt ur Josefines hand.

– Vi har blivit bra vänner och han vet ju att han får mat när jag kommer hem från jobbet, säger Josefine Foxman.

Avråds av experter

Att mata vilda rävar är dock inte helt okontroversiellt. Det är inte förbjudet, men avråds ofta av länsstyrelsens experter. Så här skriver Länsstyrelsen i Stockholm på sin hemsida.

”Under sommarhalvåret är det inte ovanligt att nyfikna ungrävar dyker upp nära bebyggelse. De kan vara närgångna och ibland ta sig in i bostäder. Beteendet är ofta övergående. Mata inte räven, varken avsiktligt eller oavsiktligt. Det kan göra att den stannar kvar längre. Låt inte sopor stå framme och håll dörren stängd om det behövs. Prata gärna ihop dig med grannarna för att minska mängden tillgängliga sopor och mat i området.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.