Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har hemlöshet i Kalmar och det vill vi få bukt med, säger Max Troendlé, gruppledare för Miljöpartiet i Kalmar län. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Miljöpartiet föreslår härbärge för hemlösa i Kalmar

Publicerad

Miljöpartiet föreslår att Kalmar kommun ska starta ett natthärbärge i staden. Förslaget skulle ge hemlösa tillfälligt tak över huvudet. Än så länge är det oklart hur de styrande partierna ställer sig till förslaget.

I en motion föreslås att ge Stadsmissionen i staden pengar för att driva ett natthärbärge.

- Det är en skamfläck. Vi har hemlöshet i Kalmar och det vill vi få bukt med, säger Max Troendlé, gruppledare för Miljöpartiet i Kalmar län.

Kalmar

Tidigare förslag bakgrunden

Bakgrunden till förslaget är enligt Miljöpartiet att majoriteten tidigare röstat ner ett förslag från Kristdemokraterna om att tillämpa den så kallade Bostad först-modellen. En modell som i korta drag går ut på att ge hemlösa företräde i kommunala bostadsköer.

Modellen ska också ställa mindre krav för de som är i behov av en bostad. Tanken är bostadssitutionen ska lösas först, därefter andra eventuella problem.

Socialchefen: ”Tillräckligt med bostäder”

Socialförvaltningschef Camilla Freedeke utredde frågan när Kristdemokraterna la sitt förslag. Hon säger att Kalmar redan arbetar med Bostad först-modellens grundvärderingar och att bostadssituationen i kommunen är så pass bra att en tillämpning inte skulle göra någon skillnad.

– Bostad först är en stödjande modell till vårt arbete i Kalmar. Möjligheterna till att tillhandahålla bostäder är bra, så vi har vi goda förutsättningar att möta upp behoven. Om förutsättningarna ändras kommer vi att få hitta vägar för att möta upp det, men i dag finns insatserna på plats, säger Camilla Freedeke.

Fråga för fullmäktige

Men Miljöpartiet håller inte med. Max Troendlé (MP) menar att de som inte är skrivna i kommunen räknas bort och att kommunens nuvarande modell inte kan mäta sig.

– Vi vill i första hand se att man tillämpar Bostad först-modellen. I andra hand vill vi se ett natthärbärge, säger Max Troendlé (MP).

– Vi ska titta på det när frågan bereds i socialnämnden. Fullmäktige säger att vi ska hantera den senast i juni, men vi kommer hantera den i god tid innan dess. Jag tror vi har berett frågan i april eller maj, säger socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet