Miljöpartiet i Ljungby säger nej till samarbete med Alliansen. Mycket tyder dock ändå på att kommunen kommer att fortsätta att styras av Alliansen i minoritet. Foto: Mats Andersson/TT

MP i Ljungby går i opposition – valde bort Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit långdragna förhandlingar men nu är det klart att Miljöpartiet samarbetar med S och V och därmed avvisar de inviter de fått från Alliansen.

Tommy Göransson från Milljöpartiet i Ljungby motiverar beslutet så här:

– Vi hade samma erbjudande från båda hållen gällande antalet platser i styrelser och nämnder, det som fällde avgörandet var i stället att vi ligger närmare de röda i miljöfrågorna.

Magnus Gunnarsson (M), nuvarande kommunstyrelseordförande i Ljungby, säger sig inte vara förvånad.

– Jag hade det på känn. De har ju haft valteknisk samverkan med S och V under den gångna mandatperioden, säger han till SVT Nyheter Småland.

Lutar åt nytt minoritetsstyre

Alliansen samlar tillsammans 23 av 49 mandat i Ljungbys kommunfullmäktige och allt pekar på att de kommer att styra i minoritet.

Genom valtekniskt samarbete med MP hade de haft ett starkare stöd för sin politik i styrelser och nämnder. I kommunfullmäktige hade samarbetet dock inte haft någon större betydelse eftersom Miljöpartiet bara har ett mandat.

– Vi har styrt med 20 mandat under förra mandatperioden, nu är det ändå starkare. Det som är bra med att MP har bestämt sig är att vi nu kan gå vidare med det som vi har skissat på, säger Magnus Gunnarsson (M).

Exakt vad Alliansen i Ljungby har planerat kommer att avslöjas på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

I Ljungby är Sverigedemokraterna inte ensamma vågmästare eftersom där också finns ett lokalt parti, Alternativet som har två mandat i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.