Anna Bodjo (MP) ser positivt på förslaget om separata badtider. Foto: Anna Bodjo.

(MP) i Västervik: ”Separata badtider bra första steg för ökad jämställdhet”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet i Västervik stödjer förslaget om separata badtider. Vägen till jämställdhet är inte att låtsas som att allt är jämställt utan vissa svagare grupper behöver lyftas, säger Anna Bodjo (MP).

Den 25 januari anordnade kulturföreningen Fyren en tjejkväll i simhallen i Västervik. Ett 80-tal kvinnor deltog i aktiviteten och Anna Bodjo, språkrör för Miljöpartiet Kalmar län, var en av deltagarna.

– Det var ett bra tillfälle för mig att kolla vad det var. Jag såg en massa glada kvinnor och minst två av dem hade aldrig varit i en simhall i hela sitt liv, så det var värdefullt, säger Anna Bodjo (MP).

Varför stöder du förslaget?

– Det här handlar inte om att separera samhället mellan kvinnor och män. Jon Sjölander (M) och jag har samma mål, att vi ska ha ett jämställt samhälle där alla är bekväma med att umgås med vem som helst. Men vi är inte där än och jag vill använda andra metoder, säger Anna Bodjo.

”Alla ska få rätt förutsättningar”

Moderaterna menar att förslaget skulle betyda ett steg bakåt för jämställdheten, hur tänker du?

– Jämställdhet handlar inte om att allt ska vara exakt lika utan det handlar om att alla ska få rätt förutsättningar på en rättvis nivå. Då kan det vara så att man tar till medel som inte är en del av målet, man kan göra undantag för att lyfta den gruppen som är svagare, säger hon.

– Jag ser det som en möjlighet för kvinnor som inte får möjlighet att bada alls annars att faktiskt göra det. Och det är inte enbart på grund av hedersförtryck eller religiös övertygelse, utan kan lika gärna vara att man helt enkelt inte känner sig bekväm på grund av tidigare trauman.

Inga mörka krafter

Jon Sjölander (M) menar att mörka krafter ligger bakom förslaget och syftar på en hederskultur som inte kan accepteras, hur ser du på detta?

– Jag har ju träffat Fatima och de andra kvinnorna i simhallen och jag kände inte att det var några mörka krafter som var närvarande, så den uppfattningen delar jag inte.

– Men han har till viss del rätt, att det ligger ett patriarkalt och religiöst förtyck bakom det här behovet. Vi måste förstå att det finns problem med strukturer och att vi behöver hjälpa vissa grupper extra mycket med målet om större jämställdhet, säger Anna Bodjo (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.