Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skogsbranddepåer rustas inför sommaren

Skogsbranddepåer rustas inför sommaren

Publicerad

I Småland finns tre så kallade skogsbranddepåer. Nu har de fyllts med ännu mer slangar, pumpar och munstycken. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rustar för fler skogsbränder men samtidigt råder brist på personal.

Skogsbranddepåerna är spridda över nästan hela landet och i Småland finns de i Högsby, Vetlanda och Ljungby. Inför sommaren 2019 har MSB utökat mängden från 15 till 24 och det finns nu mer material att fylla dem med än tidigare.

Ska underlätta vid bränder

Tanken är att vid större skogsbränder, då material som slangar och munstycken tar slut eller förstörs, ska de lokala räddningstjänsterna ha de resurserna redan på plats. Förutom det här finns även terrängfordon, motorsågar och pumpar.

Däremot är det inte bara mer material som behövs.

För få brandmän

– Personal är alltid bra att ha, vi är ju underbemannade, så blir det större behövs mer personal, säger Jimmy Antonius, materialförvaltare på räddningstjänsten i Högsby.

Kalmar län drabbades av flera skogsbränder redan under påskhelgen och det är fortsatt torrt i markerna.

– Just nu är det väldigt torrt i skog och mark och just idag (onsdag) blåser det lite med så det ställer till det. Det gäller att alla är uppmärksamma när de eldar i naturen om de nu tvunget behöver göra det, säger Jimmy Antonius.

Hur tror du att det kommer se ut i sommar?

– Jag tror det kommer bli en torr sommar till. Men jag hoppas på lite regn, lite riktig svensk sommar. För en gång skull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer