Foto: Torsås kommun

Musbajs på falukorv i skolkök – höga halter av E. coli

Uppdaterad
Publicerad

En morgon när dagens skollunch skulle tillagas på Torskolan i Torsås upptäckte personalen att falukorven som skulle ha tillagats var täckt med musbajs.

– Skolan ringde mig och berättade att man hittat något som liknar gnagarspillning på falukorven. Vi tog då kontakt med företaget som vi köper in korven ifrån som genast drog tillbaka den, säger Gustaf Nilsson, miljöinspektör på Torsås kommun.

Den planerade korvlunchen byttes raskt ut mot soppa och ett detektivarbete har pågått för att reda ut var mössen tagit sig in.

Torsås

– Jag vet inte var de lyckats ta sig in, men innan den kom till skolan så har ju korven varit både på en fabrik och på en omlastningscentral. Däremot är det osannolikt att det hände på skolan. Personalen har redogjort noga för sina rutiner där.

Gjort allt rätt

Gustaf Nilsson säger att han inte varit med om något liknande tidigare.

– Någonstans har ju rutinerna brustit och det är väldigt olyckligt att det har hänt. Personalen på Torskolan gjorde dock allt rätt som upptäckte musspillningen innan de började laga maten.

Prover som tagits på korven visar på höga halter av E. coli, alltså någon form av avföring. Misstanken är att det kommer från skogsmöss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsås

Mer i ämnet