Museiansvarig avgår i protest

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen vid Ölands Museum Himmelsberga, Maria Lindmark, avgår i protest mot att styrelsen tidigare i år krävde att ett konstverk av Oscar Guermouche skulle flyttas eller plockas ned.

Konstverket invigdes under midsommarhelgen och skulle ha visats hela sommaren.

Men de planerna stoppades när företrädare för Folkmusikdagen inte ville synas tillsammans med Oscar Guermouches verk under deras evenemang i augusti.

”Kan inte företräda museet”

De kontaktade styrelsen och Maria Lindmark fick i uppdrag att flytta eller plocka bort verket.

– Jag har sagt upp mig för jag tycker inte att jag kan företräda museet efter det som hänt, säger Maria Lindmark

Maria Lindmark har informerat styrelsen och kommer att arbeta kvar vid museet över skördefesten.

– Jag kommer att fullfölja säsongen och jobba under uppsägningstiden om inte styrelsen vill annorlunda, säger Maria Lindmark

Styrelsen beklagar

– Jag vill att hon jobbar uppsägningstiden ut och kanske lite längre och jag tror inte att någon i styrelsen har någon annan uppfattning heller, säger Iréne Larsson ordförande i Ölands Hembygdsförbund.

Det är Ölands Hembygdsförbund som äger och driver Ölands Museum Himmelsberga och Iréne Larsson beklagar att Maria Lindmark slutar som verksamhetschef.

– Jag tycker det är tråkigt att Maria slutar men det är hennes eget beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.