De skjuter med pistoler, kör cross olagligt och bilar eldas upp. Foto: Bilder tagna från musikvideo som släpptes förra veckan.

Musikvideotrend oroar polisen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan släpptes en musikvideo som utspelar sig på Araby i Växjö. I videon kan man bland annat se hur maskerade ungdomar skjuts med vapen och visar upp knark. Polisen oroar sig nu för sådan här videor eftersom de glorifierar en kriminell livsstil och de har sett att det blivit allt vanligare.

– Det är en oroande utveckling. Det är inte första gången vi ser sådana här videor. Det här är en växande trend som måste stoppas på något sätt, säger Scott Goodwin, som är kommunpolis i Växjö.

Araby är ett av de 23 områden i Sverige som polisen klassar som ”särskilt utsatta”. Men enligt polisen ger de här musikvideorna en felaktig bild av Araby och de  glorifierar en kriminell livsstil.

– Jag oroar mig för de yngre generationerna som tittar på det här videorna och har dem som förebilder. Det tror att de måste skaffa vapen och knarka för att bli populära, säger Scott Goodwin.

Kommunpolisen Scott Goodwin Foto: SVT

Kan upplevas att det sker på riktigt

Scott Goodwin ser också att de här musikvideorna skapar mycket stor oro i området Araby när de produceras. Allmänheten vet inte om att de kör cross och skjuter för en videoinspelning, utan de kan tro att det sker på riktigt.

– I videon visas många olika brott. Bland annat kör ungdomarna olagligt, de skjuter med vapen och visar upp knark. Det är mycket man kan ifrågasätta säger Scott Goodwin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.