Musselprojekt får pengar av Havs- och vattenmyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev det klart att Havs- och vattenmyndigheten kommer finansiera projektet med att satsa på musslor för att rena Kalmarsund.

Smålandsnytt har tidigare berättat att Kalmar kommun vill satsa på musslor för att rena Kalmarsund. I dag beslutade Havs- och vattenmyndigheten att finansiera projektet med 334 000 kr.

– Vi tycker att det är ett intressant projekt. Det är ett bra koncept som renar vattnet i Östersjön, säger Catarina Hedar, på enheten för havsplanering och maritima frågor på myndigheten.

Viktig del

– Det var en viktig pusselbit att få denna finansiering. Det ger oss möjlighet att utveckla projektet, säger Susanna Minnhagen, projektledare på Kalmar kommun.  

Tanken med projektet är att musselodlingarna ska ge hönsfoder genom att musslorna mals ner till foder.   

– Vi har testat att ge fodret till höns och det gick hem vill jag lova, sa Odd Lindahl, som har forskat om blåmusslan i fler år till Smålandsnytt i september.

Söka pengar hos EU

– Nu kan vi börja jobba mer mot olika företag som kan vara intresserade att göra fodret, säger Minnhagen. 

Under året kommer projektet att söka pengar hos EU för att kunna utveckla foderverksamheten.

– Vi kommer ansöka om 13 miljoner kronor som kan användas till att bygga en anläggning som ska göra fodret. Vi vill skapa en helt ny näring. Men det är inte kommun som ska driva det, utan vi jobbar tillsammans med olika företag, säger Susanna Minnhagen. 

Blåmusslor renar bort näringsämnen från vattnet såsom fosfor och kväve och kan därför bidra till renare vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.