Fler laxar i Emån. Det är ett av målen bakom ett stort vattenrestaureringsprojekt som startar nu i höst. Foto: SVT

Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om ett av de största vattenrestaureringsprojekten i Europa, där drygt 100 miljoner kronor ska satsas på att förbättra vattenkvaliteten och stärka hotade fiskbestånd i södra Sverige.

– Vår förhoppning är bland annat att laxen ska kunna räddas i Alssterån, säger Karl-Johan Persson som är projektkoordinator på länsstyrelsen i Kalmar län.

I Kalmar län handlar det om satsningar på tre vattendrag, Emån, Alsterån och Virån. iI  Emån och Alsterån handlar det om åtgärder för att gynna arter som lax och öring.

– Pengarna vi går genom satsningen ger oss en möjlighet att göra en långsiktig satsning i områden som har höga naturvärden, säger Karl-Johan Persson på länsstyrelsen i Kalmar län.

Det bland annat handlar om att återskapa lekbottnar för laxen i Emån och göra det möjligt för laxen att vandra förbi kraftverken utan att elproduktion går förlorad. Men också om att rädda kvar musselarter som riskerar att försvinna från vattendragen.

– I Virån handlar det bland annat om att kartlägga beståndet av vimma och sik.

Restaureringsarbetet inleds nu i höst.

Projektet kommer att pågå fram till 2025 och förutom Kalmar län innefattar det också Blekinge och Skåne. Det är länsstyrelsen i Skåne som driver Life Connects som projektet heter och utöver dem ingår länsstyrelserna i Kalmar och Skåne, Havs-och vattenmyndigheten, Uniper, Karlstads universitet, Klippans kommun och Sportfiskarna

Av de 100 miljoner kronor som är budgeten för projektet kommer 60 procent från EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.