Musslor ska rena Kalmarsund

Uppdaterad
Publicerad

Fler musselodlingar i Kalmarsund ska ge renare vatten och hönsfoder.

Kalmar kommun vill satsa på musslor för att rena Kalmarsund. Under veckan träffar representanter från kommunen, regeringsföreträdare och deltagare från andra länder runt Östersjön. Syftet är att söka pengar hos EU för musselsatsningar i Östersjön.

– Vår ambition är att göra det lönsamt för musselodlare, säger Susanna Midhagen, som är projektledare på Kalmar kommun.

Renar vattnet

Blåmusslor renar bort näringsämnen från vattnet såsom fosfor och kväve och kan därför bidra till renare vatten.

– Får vi pengar från EU till ett musselprojeket så ska vi göra foder av musslorna. Vi har börjat diskutera saken med Kalmar Lantmän och de är intresserade, säger Susanna Midhagen.

– Vi har testat att ge fodret till höns och det gick hem vill jag lova, säger Odd Lindahl, som har forskat om blåmusslan i fler år.

På vilket sätt kan man försörja sig som musselodlare i framtiden?

– Genom att sälja musslorna till Lantmännen och genom ett bidrag för att man förbättra miljö. Det är vår tanke, säger Susanna Midhagen.

I dag är det inte lönsamt att vara musselodlare. Det kan Janne Andersson från Vita Sand utanför Kalmar vittna om.

– Det är bara röda siffror. Men jag gör det för miljö och för att forskare ska kunna använda musslorna, säger Janne Andersson, som har en stor musselodling i Kalmarsund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.