Naturvårdsbränningar kräver mycket förberedelser i brandsäkerhet. Under fredagen startades en brand utanför Kosta. Foto: SVT

Naturvårdsbränning utanför Kosta ska locka nya arter till området

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gjorde Länsstyrelsen i Kronoberg en naturvårdsbränning utanför Kosta. Förhoppningen är att nya arter ska flytta till området, som till exempel tjäder.

Naturvårdsbränningen gjordes i Tiaflys naturreservat utanför Kosta i Lessebo kommun och syftet är att främja den biologiska mångfalden.

– Det är ett stort säkerhetsarbete innan vi sätter eld på skogen. Först gäller det att hitta ett lämpligt område att bränna på, sen gör vi brandgator så att det finns en bred gata utan buskar och träd. Sen lägger vi ut en brandslag och vattnar längs med kanten så att elden håller sig inom det område vi vill, säger Sara Lamme naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Några per år

Länsstyrelsen i Kronoberg försöker göra en till tre naturvårdsbränningar per säsong men väder styr hur många det blir. Just i dag hade elden svårt att sprida sig eftersom det var hög luftfuktighet och att marken inte var så torr på djupet. Avsaknaden av vind gjorde också sitt.

– Man försöker alltid att elda mot vinden, för elden vill alltid följa med vinden. Så planen är att elda mot vinden för att ha kontroll på förloppet. I dag har vi ganska lite vind så det går lite trögt så det är därför vi har gjort en omfattande tändning, Markus Abrahamsson brandledare.

Förhoppningen är att arter som inte trivs i för tät skog nu ska hitta till platsen. Till exempel tjäder. Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.