Myndighet granskar nu Fortunagården

Uppdaterad
Publicerad

Nu agerar Statens institutionsstyrelse för att stoppa drogerna på behandlingshemmet Fortunagården i Värnamo, där en 49-årig kvinna dog av en förmodad överdos.

– När sådant här händer är det ett misslyckande, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på Sis, till P4 Jönköping.

Det är Statens institutionsstyrelse (Sis) som driver Fortunagården, där tvångsomhändertagna kvinnor vårdas enligt lagen om vård av missbrukare. Hemmet anmäldes i fjol till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) av både intagna och anhöriga, som påtalade brister och missförhållanden.

Missförhållanden på Fortunagården

Den 49-åriga kvinnan hade själv bett om att få komma tillbaka efter nio dagar på rymmen. Redan dagen efter hittades hon död i sitt rum på hemmet. Polisen hittade heroin, en bränd foliebit och en tändare i rummet.

Fick knark under besök

När P4 Jönköping granskade behandlingshemmet, berättade en intagen kvinna att hon lätt kunde få tag på narkotika vid ett besök, trots att personal fanns med.

– Om jag ska vara ärlig så har jag inte knarkat så mycket som jag gjort under den här tiden, säger hon till radiostationen.

Nu reagerar myndigheterna. Christer Pedersen, kommunikationschef på Sis, säger att man ska ta fram en handlingsplan för att stoppa förekomsten av droger på Fortunagården.

Ivo överväger att göra en oanmäld inspektion.

Flera frågetecken

– Att det finns alkohol och droger inne i lokalerna, att personalsituationen beskrivs som den gör, både när det gäller bemanning och kompetens, överhuvudtaget vårdens innehåll reser ju frågetecken, säger Erik Kangeryd, enhetschef på Ivo, till P4 Jönköping.

Laila Siljedahl, verksamhetschef på Fortunagården, är medveten om att droger finns på hemmet, men tycker ändå att verksamheten är bra.

– Det här handlar om svårt sjuka kvinnor med svårt och tungt missbruk bakom sig, säger hon till P4 Jönköping.

Fakta: Statlig tvångsvård av missbrukare

Statens institutionsstyrelse (Sis) bedriver tvångsvård och behandling av bland annat vuxna med missbruksproblem.

Klienterna inom LVM-vården (lag om vård av missbrukare) har ett allvarligt missbruk av alkohol, narkotika och/eller läkemedel.

De flesta har flera års drogberoende bakom sig och omfattande sociala och psykiska problem.

Omhändertagande sker ofta i ett läge där missbruket blivit akut livshotande.

Källa: Sis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på Fortunagården

Mer i ämnet