Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mystiska pjäser pyrde i Högsby

Publicerad

Under tisdag förmiddag fick polisen in ett larm om att det pyrde från en pjäs på en öde plats i närheten av riksväg 37. Senare under dagen upptäcktes ytterligare pjäser och en bombgrupp från Malmö kallades till platsen.

Det var en privatperson som fick syn på att det pyrde i marken mitt i skogen och som sedan såg att någon lagt något där med mening. Polisen kallades till platsen och såg att det var en hemmabygd pjäs av något slag.

Hittade ytterligare tre pjäser

Efter en genomsökning av området med patrull och en hund hittade man ytterligare pjäser.

– Tillslut hittade man fyra stycken hemmabygda pjäser av något slag och man var osäker på vad det var och därför extra försiktig, säger Samir Cehic, inre befäl i Växjö.

Polispatrullen fotade av pjäserna och skickade bilden till bombgruppen i Malmö som också var osäkra på vad det var för pjäser eller hur kraftiga de var.

– De tyckte också att vi skulle ta det säkra före det osäkra och därför kom de upp hit och provade att skjuta sönder en av pjäserna.

Ovanligt hemmasnickeri

I nuläget vet polisen inte vad de är för pjäser men de ska ha varit ganska små ungefär som en rörbomb och med olika former. 

– I vanliga fall hanterar vi mest inköpta pjäser men detta var något hemmasnickeri och det gör det lite värre att hantera, säger Samir Cehic

Insatsen pågick under hela tisdagen och först framåt kvällen var samtliga pjäser avlägsnade från skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.