Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi sticker ut och vi kommer ta det på allvar, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid region Kronoberg. Foto: Justina Hüll/SVT

Nära hälften av läkarna i Kronoberg vill byta arbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Var femte läkare i Sverige överväger att lämna sin arbetsplats. Det visar Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät som intervjuat nästan 16 000 av Sveriges läkare det senaste året. I Kronoberg vill nära hälften av alla läkare byta arbetsplats.

Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att han tar alla signaler på allvar – men framhåller samtidigt att regionen redan gjort vissa insatser för återhämtning. Bland annat har de arbetat för att säkerställa att läkare kan få tre veckors sammanhängande semester.

– Vi sticker ut och vi kommer ta det på allvar, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Läkarförbundet tycker att regionerna borde vara mer på golvet bland vårdpersonalen för att förstå arbetsmiljön bättre. Vad tänker ni om det? 

– Det är intressant att man använder just det uttrycket, vi är ju chefer på olika nivåer. Jag är själv ute på golvet och träffar folk på golvet regelbundet och såg patientflödena. Men vi kan bli bättre på mångt och mycket, det är vi medvetna om.

Brister påverkar patientsäkerheten 

Enkäten skickades ut under våren till samtliga yrkesverksamma medlemmar, av dessa svarade 15 901 personer från samtliga regioner. Läkarförbundet riktar nu hård kritik mot regionerna och säger att bristerna i arbetsmiljö inte bara påverkar läkarna – utan även patienterna. 

– Regioner, chefer och politiker måste ta dessa siffror på väldigt stort allvar, säger Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande för Sveriges läkarförbund.

Hör dem förklara varför Sveriges läkare vill lämna yrket i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.