När närproducerad mat säljs från gården eller på den lokala marknaden så minskar oftast utsläppen från transporten, men det finns flera aspekter att titta på om man ser till hela produktionen av livsmedel.
– De växthusgaser som släpps ut vid transporten är en relativt liten del. Producerar lantbrukaren grönsaker och frukt kan det ha en betydelse, men vid köttproduktion så är det viktigare att se till djurhållningen och välfärden, säger Maria Wivstad, föreståndare för centrum för ekologisk konsumtion och produktion på Sveriges Lantbruks universitet (SLU).
Hon får medhåll av Martin Sjödahl som är enhetschef på Jordbruksverket.
– Det som är bäst för klimatet är egentligen vad man äter. Inte var det är producerat, säger han.
Spelar mindre roll med äpplen
Vid ekologisk produktion kan det fortfarande ha varit många mellanhänder för att få livsmedlet till affären men det kan många gånger vara ett bättre alternativ sett ur miljösynpunkt. Djuren får det utrymme och den omvårdnad de behöver och det inte släpps ut fosfor, ammoniak och andra ämnen i jordbruket som leder till övergödning.
– Om en köpare står och väljer mellan ekologiska äpplen från Mälardalen eller närproducerade äpplen från Småland, så kan det nog gå på ett ut, så köparen ska inte ha dåligt samvete för vad den än väljer, säger Maria Wivstad.
Men hon poängterar att det kan finnas andra fördelar med närproducerad mat.
– Det utvecklar näringslivet på en ort och stödjer det lokala och aktiva småföretagandet.
Köparna håller koll
Hon menar att de på SLU inte gjort någon forskning på hur närproducerat påverkar miljön på lång sikt, men att de ekologiska gårdarna måste uppfylla många krav för att få den certifieringen och då vet man att det är positivt för miljön.
– Men de närproducerade gårdarna har en annan form av kontroll på sig från samhället. Där har köparna och grannar en noga koll på om de missköter sig och ställer mycket frågor när de köper varor från sin lokala producent. De kräver en viss ömsesidig respekt mellan producent och köpare.
Det gör att hon tror att det är svårt för gårdar att sälja närproducerat bara för att hänga på en trend.
– Då kommer nog inte köparna dit och då vinner de inget på det, säger Maria Wivstad.
Närproducerat har inga lagar
Enligt Martin Sjödahl på Jordbruksverket finns det inga utformade regler kring vad som får kallas närodlat.
– Ekologiskt har ett tydligt regelverk som kontrolleras regelbundet. Närodlat är inte entydigt beskrivet. Vem som helst kan egentligen bestämma vad som är närodlat eller inte. I praktiken kan en närodlad gris vara uppfödd på foder som är transporterat från andra sidan jorden, säger han.