Antalet bondgårdar i Småland och Blekinge med egen livsmedelsförädling har ökat med 87 procent sedan 2007, enligt siffror från Lantbrukarnas Riksförbund. Smålandsnytt har ringt runt till en rad matproducenter och köpare som alla är överens om att efterfrågan på närproducerad mat ökar.
”Medvetenheten större”
Lars Lundin driver en grisfarm i Kalvsvik söder om Växjö tillsammans med sin sambo Emma Johansson.
– Vi startade det här för två år sedan för att testa marknaden och för att vi själva var trötta på att inte kunna få tag på riktigt kött som man vet vart det kommer ifrån, säger han. Och vi blev totalt nedringda av folk som ville köpa av oss.
– Medvetenheten är nog mycket större hos de som handlar kött idag än hur det har varit innan, säger Emma Johansson. Närproducerat kommer säkert att fortsätta öka i många år till.
80 procent närproducerat i Växjö
Även Växjö kommun satsar på mer närproducerat. Hela 80 procent av maten som serveras i Växjös kommunala kök ska vara närproducerat eller ekologiskt år 2030. Det målet sattes nyligen i kommunens miljöprogram, och innebär en fördubbling mot hur det är idag.
– Vi vill garantera en god kvalité för våra omsorgstagare, säger Anna Tenje (M), miljöansvarig politiker i kommunstyrelsen. Då handlar det dels om att det ska vara näringsriktigt och bra tillagat men också att det ska vara bra råvaror, och det har vi ju här runt omkring.
Blir det inte dyrare för kommunen då?
– Det behöver inte bli det. Jag tror att det handlar om sunt förnuft och en hushållstanke när man gör inköp, till exempel kan vi se till att välja mat efter säsong och köpa när det är som billigast.